VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Betalingsachterstand? Zo krijg je toch zes ton aan hypotheek

Geplaatst op: 12-12-2018, 10:01:13

Het kostte een gang naar de rechter, maar opnieuw is gebleken dat de soep van een BKR-registratie lang niet altijd zo heet gegeten wordt als hij is opgediend. Een vrouw met een reeks betalingsachterstanden op een doorlopend krediet bij ABN Amro komt wat de rechtbank Amsterdam betreft gewoon in aanmerking voor een hypotheek van zes ton.

De vrouw heeft, wat betreft haar ’ABN Amro flexibel krediet’, een „matige betalingsmoraal”, constateert de Amsterdamse rechtbank zelfs. De vrouw zou 200 euro per maand aan rente en aflossing moeten betalen, maar dat gaat drie keer achter elkaar mis.

Volgens de vrouw komt dat door haar verhuizing naar Luxemburg, maar niettemin levert de forse betalingsachterstand haar een ’A12’-notering op bij het Bureau Kredietregistratie. Dat is voor geldverstrekkers een signaal dat ze haar niet te veel meer moeten lenen. De vrouw zou ten onder kunnen gaan aan overkreditering, met alle gevolgen voor de banken van dien.

Een incassobureau komt tussenbeide, moet ook flink aandringen bij de vrouw om alle betalingen te krijgen, maar telkens loopt ze de achterstand in. De vrouw trouwt ondertussen in gemeenschap van goederen met een man met wie ze jaarlijks 250.000 euro verdient. Als ze bij ABN Amro aanklopt voor een hypotheek van 625.000 euro, krijgt ze toch het deksel op de neus. De BKR-registratie verhindert bovendien het krijgen van een hypotheek bij een andere bank.

Maar de BKR-registratie valt in het niet bij het verzamelinkomen van het echtpaar en is dus buitenproportioneel, vindt de Amsterdamse rechter. ABN Amro moet de hypotheek gewoon goedkeuren. Het is niet voor het eerst dat een rechter een streep zet door een BKR-notering. Die worden vijf jaar na het inlopen van een betalingsachterstand bewaard, en dat vinden rechters vaak een te hoge straf voor een paar keer niet betalen.

Bron: www.dft.nl van 11 december 2018

Vorige pagina